Kris- & konflikthantering
Vintern 2023 tilldelades Föreningspool Malmö ett verksamhetsstöd av Fritidsnämnden kopplat till Kris- & konflikthantering. Nämnden vill genom Föreningspool Malmö stärka föreningslivets kompetens att hantera konflikter och kriser. Verksamhetsstödet ska användas till utbildningar och andra trygghetsskapande insatser för föreningslivet.
Kriser och konflikter kan vara interna och/eller externa och i våra samtal med Malmös föreningsliv ser vi ett ökat behov hos anställda, styrelser, aktivitetsledare, tränare, domare och övriga föreningsmedlemmar att rustas för både interna och interna kriser och konflikter.
Exempel på kriser och konflikter som påverkar föreningslivet:
Geopolitisk oro, krigshot mot Sverige, Digital-säkerhet, hets mot folkgrupper, rasism, dödsfall, hot, ekonomiska kriser, förskingring, olyckor, mobbing, trakasserier, övergrepp, våld, terror, konflikter inom föreningen, lågkonjunktur, pandemier, kulturella utmaningar, vårdnadshavares krav…. Listan kan göras lång och föreningsaktiva ledare och anställda behöver vara lite av en trollkonstnär för att navigera igenom vardagen.
I vårt arbete med att ta fram utbildningsinsatser för Malmös föreningsliv kommer vi att försöka hitta en bredd i utbudet och förhoppningen är att alla föreningar ska hitta något som passar just deras behov. Har du idéer på utbildningar/föreläsare eller andra insatser är du välkommen att höra av dig till Föreningspool Malmö!
Under hösten 2024 har föreningslivet i Malmö erbjudits möjlighet att delta i utbildningar och föreläsningar kopplat till Lågaffektivt bemötande/konflikthantering, kriskommunikationens 7 dödssynder och utbildningen lugna, lyssna, stärk som är en utbildning i psykologisk första hjälpen.
Utbildningsutbud våren 2025
Vi arbetar just nu för fullt med att boka in vårens föreläsningar. Våren 2025 väntar ett spännande program med t ex riskanalys- och evenemangssäkerhet, hur skapar man en krisgrupp samt HRL/Första hjälpen.
Vi lanserar vårens utbildningar i mitten av januari så håll utkik här och i utskick från Malmö stad via Rbok!
Lunchföreläsning: Krishanteringens sju dödssynder
I föreläsningen ”Krishanteringens sju dödssynder” berättar föreläsaren Stefan Olsson om vad du absolut inte ska göra i ett krisläge. Syftet med föreläsningen är att ge ett omvänt perspektiv för att på så sätt öka inlärningen. Föreläsningen demonstrerar ett antal vanliga misstag och förklarar hur man ska tänka för att hantera kriser på bästa sätt.
Under ca 1,5 timme får du möjlighet att inspireras av dagens kunnige föreläsare, avnjuta en god lunch och mingla med andra föreningsaktiva i Malmö!
Målgrupp: Anställda och ideellt engagerade i Malmös föreningsliv som vill lära sig mer om krishantering.
Utbildare: Stefan Olsson, erfaren kommunikationsrådgivare med kriskommunikation, varumärkesstrategi och mediarelationer som specialistkompetens. Mer om Stefan: https://stefanolsson.se/
Kostnad: Vi bjuder på lunch och föreläsning. Deltagandet är kostnadsfritt för allmännyttiga ideella föreningar i Malmö som är registrerade hos Fritidsförvaltningen i Malmö.
Datum och tid: Torsdag 12 december kl. 11.30-13.00 (drop-in och lunch från kl 11.30, föreläsningen börjar kl 12.00)
Plats: Nobel 21, Nobelvägen 21 i Malmö
Antal platser: 60
Eftersom vi har ett begränsat antal platser är anmälan bindande. Vi stänger anmälan den 9 december kl 12.00 eller när antalet platser är fullbokade. Anmälan görs via Rbok:
Lugna, Lyssna, Stärk
I samarbete med RF SISU Skåne erbjuder Föreningspool Malmö Rädda Barnens utbildning ”Lugna, Lyssna, Stärk”.
Utbildningen beskriver hur vuxna kan stötta barn i akut kris efter allvarliga händelser i samhället och under samhällskriser. Utbildningen ger en teoretisk grund i vad som är viktigt att tänka på i ett akut skede, vanliga krisreaktioner hos barn samt konkreta verktyg i hur viktiga vuxna kan hjälpa och stötta barn i olika åldrar genom 5 principer för akut krisstöd, så kallad psykologisk första hjälp. Enligt Barnkonventionen har barn rätt till information, delaktighet och rehabilitering. Det blir särskilt aktuellt när det gäller krisstöd.
Målgrupp: Aktivitets- och organisationsledare i förening samt viktiga vuxna som i sin vardag kan möta barn och unga i akut kris.
Utbildare: Rädda Barnen
Kostnad: Kostnadsfri
Datum och tid: Torsdag 28 november, kl. 18.00-21.00
Plats: Digital utbildning
All information skickas via e-post, var noga med att ange korrekt e-postadress vid anmälan. Kallelse skickas efter anmälningstidens slut, ca en vecka innan utbildningen startar.
RF SISU Skåne administrerar anmälningarna och anmälan till utbildningen görs via deras bokningssystem. Utbildningen är öppen för alla typer av allmännyttiga ideella föreningar i Malmö. Anmälan görs på den här länken: https://educationwebregistration.idrottonline.se/home/index/1950810
Lågaffektivt bemötande, medling och konflikthantering
Skräddarsydd föreläsning i kombinerad upplevelsebaserad workshop för ideella föreningar i Malmö. Deltagarna får med sig både teoretisk och praktisk kunskap som går att applicera i föreningens operativa arbete.
Vi pratar om:
- Vad kan jag göra och vad kan jag inte göra i en konfliktsituation? När ska vi förebygga, när ska vi skadereducera och när kan vi agera konfliktlösande? Denna del baseras på metoden Dialogue for Peaceful Change (DPC).
- Vad är lågeffektivt bemötande och när ska man använda det? Praktiska verktyg för att skadereducera och sänka spänningar i konflikt och kris. Vi lär oss tekniker för att skapa distans, tid och distrahera i olika situationer.
Målgrupp: Anställda, föreningsledare och andra ideellt engagerade i Malmös föreningsliv som vill lära sig mer om konflikthantering, medling och lågaffektivt bemötande.
Utbildare: Erfarna utbildare från Fryshuset
Kostnad: Deltagandet är kostnadsfritt för allmännyttiga ideella föreningar i Malmö som är registrerade hos Fritidsförvaltningen i Malmö. Vi bjuder på smörgås och dryck.
Datum och tid: Torsdag 21 november kl. 16.00-20.00
Plats: Parkgatan 2, Malmö (Fryshusets lokaler)
Antal platser: 25
Anmälan är bindande. Vi stänger anmälan den 17 november eller när antalet platser är fullbokade. Anmälan görs via Rbok.